Teme‎ > ‎

Anksioznost i napad panike

Jeste li se ikad našli u situaciji da u jednom trenutku obavljate svoje poslove, a već ste se u idućem trenutku preznojili, srce vam jako lupa, disanje vam je otežano, preplavljuje vas užasan strah, imate osjećaj da gubite kontrolu, strah vas je da ćete umrijeti?

Možda ste završili i na hitnoj medicinskoj pomoći, gdje su vam liječnici nakon obavljenih pretraga rekli da je s vašim tijelom sve u redu i da ste samo imali panični napad

Ako vam ovakva informacija predstavlja olakšanje i zadovoljavajuće objašnjenje o tome što vam se upravo dogodilo, možda više nikada nećete imati takav napad ili barem ne tako snažan. Međutim, vjerojatnije je da je vašem mozgu jako teško shvatiti da je ono što ste upravo proživjeli bio “samo panični napad”. 

Nakon paničnog napada vjerojatno se osjećate tjelesno i emocionalno iscrpljeni, ali zbog naleta adrenalina u vašem tijelu izuzetno vam je teško opustiti se i prihvatiti činjenicu da to nije ništa ozbiljno. Nažalost, visoka razina anksioznosti i dalje će biti prisutna i u većini slučajeva neće čudesno nestati samo zato što ste dobili informaciju da se s vašim tijelom ne događa ništa ozbiljno. 

Ono što ste proživjeli bilo je užasno iskustvo i u vama se rađa strah da će se takav napad ponoviti. Moguće je da ćete početi izbjegavati stvari, mjesta ili čak i ljude za koje vjerujete da su mogli biti uzrokom vašeg napada. Vrlo uskoro vaš se život svodi ili na proživljavanje paničnog napada ili strahom da ćete doživjeti novi napad, što vas može ograničavati u onome što možete ili ne možete učiniti ili gdje možete ili ne možete otići.

Panični napadi počinju dominirati svakim aspektom vašeg života i vi živite u neprestanom strahu, te vremenom možete razviti panični poremećaj.

Anksioznost možemo opisati kao osjećaj straha koji se javlja u trenucima opasnosti, nelagodne ili nepoželjne situacije, a nestaje ubrzo po prestanku podražaja. Taj osjećaj je normalan i poželjan jer povećava budnost i spremnost na reakciju i obranu. Međutim, kad je taj osjećaj straha, strepnje, i pretjerane brige prisutan u svim životnim situacijama i kad traje dulje od šest mjeseci, tada govorimo o anksioznosti kao psihičkom poremećaju.

Panični napadi mogu biti prisutni u svim anksioznim poremećajima, a karakteriziraju ga iznenadno, kratkotrajno razdoblje intenzivnog straha ili nelagode praćenog tjelesnim simptomima kao što su osjećaj gušenja, lupanja srca, bol u prsima, drhtanje, vrtoglavica, znojenje, mučnina.


Mogu li simptomi koje doživljavate ipak biti povezani s nekim drugim zdravstvenim smetnjama?

Simptomi paničnog napada mogu nalikovati astmi, problemima sa srcem ili problemima sa štitnjačom, stoga je izuzetno važno da posjetite svog liječnika koji će utvrditi postoje li neki drugi mogući razlozi vaših simptoma.Ako ste primijetili da imate neke od navedenih simptoma, pročitajte sljedeće savjete: