Savjeti‎ > ‎

Socijalne mreže i dijeljenje intime

Dijeljenje intime ili čin samootkrivanja, iznošenja naših misli, osjećaja, snova, iskustava i emocija općenito, dobar je način za gradnju povjerenja i povezivanje s drugim ljudima. Također, to nas može učiniti dopadljivijima i pristupačnijima u očima drugih ljudi. Dijeljenje intime je obično recipročno, stoga kada dijelimo svoju intimu s drugom osobom, veća je vjerojatnost da će i ta osoba podijeliti svoju intimu s nama, što također pomaže u izgradnji povjerenja i osnaživanju veza s drugim ljudima.

No, dijeljenje intime može ponekad i naštetiti našoj reputaciji. Ako smo podijelili neku neprikladnu informaciju ili smo ipak rekli previše o sebi, te ako s drugima dijelimo svoje probleme, tada se drugi ljudi mogu osjećati nelagodno što u konačnici može dovesti i do narušavanja odnosa s drugim ljudima.

Općenito treba povesti računa o tome da socijalne mreže mogu biti riskantne za dijeljenje svoje intime, jer u trenutku kada ste objavili neku informaciju o sebi, ona prestaje biti privatna, te na neki način postaje trajna i javna. Prije nego podijelimo svoju intimu dobro je razmisliti o tome da li bismo željeli vidjeti svoju objavu na nekoj oglasnoj ploči ili na naslovnici nekih novina. Ukoliko je odgovor negativan, tada radije nemojte podijeliti tu informaciju.

Kada je riječ o granicama do kojih ići kada dijelimo svoju intimu na socijalnim mrežama, to je stvar osobne procjene, kao i osobina ličnosti.

objavljeno u časopisu Ljepota i zdravlje