Savjeti‎ > ‎

Muškarci, žene i ljubav

Dvoje se drže za ruke
Prije nekoliko mjeseci kontaktirala me Ela Vujanić, novinarka tjednika Lisa i sa mnom popričala o razlikama između ženskog i muškog poimanja ljubavi. Tijekom razgovora
spomenule smo nekoliko bitnih pitanja:
  • Jesu li, kad je riječ o ljubavi, muškarci i žene dva različita svijeta?
  • Zašto najčešće žene ispadnu žrtve nekog "bezobraznog" muškarca?
  • Vole li žene više svoje partnere nego obrnuto?
  • Na koji način odabrati "onog pravog"?
Muškarci možda jesu s Marsa a žene s Venere, no kada je riječ o ljubavi stvari možda i nisu toliko različite.

1. Jesu li, kad je riječ o ljubavi, muškarci i žene dva različita svijeta?

Iako je uvriježeno mišljenje da su žene i muškarci dva različita svijeta kada je riječ o ljubavi, psihologijska istraživanja kažu da žene i muškarci o svojim ljubavnim vezama razmišljaju na kvalitativno jednaki način. No, iako kvalitativne razlike u doživljavanju ljubavi među spolovima nema, psihologijska su istraživanja pokazala da razlike među spolovima ipak postoje i to u načinu na koji izražavaju svoju ljubav. Oba su spola u jednakoj mjeri sklona izraziti ljubav no, dok žene imaju tendenciju izražavati ljubav na način da rjeđe pokazuju negativna i antagonistička ponašanja, muškarci svoju ljubav uglavnom pokazuju iniciranjem seksa, dijeljenjem aktivnosti tijekom slobodnog vremena i obavljanjem kućanskih poslova zajedno sa svojim partnericama.

2. Zašto najčešće žene ispadnu žrtve nekog "bezobraznog" muškarca?

U današnje vrijeme od žena se očekuje du budu poslovno uspješne, vode kućanstvo, odgajaju djecu, budu privlačne, inteligentne, motivirane, da imaju moć i kontrolu. U skladu s tim, žene su motivirane odabrati muškarca koji se dobro uklapa u njihove životne planove, ciljeve i ideale. Neke će se žene stoga vezati za muškarce koji su kooperabilni, ugodni, pružaju podršku i uglavnom preuzimaju vodstvo u područjima za koje žena smatra da su važna. Muškarci koji se opisuju kao “neugodni”, “samouvjereni” ili očekuju od žene da se jednostavno “pomiri” s nekim stvarima, mogu se smatrati neprivlačnim partnerima s kulturološkog aspekta, no, mnogi od tih “kulturalno nepoželjnih” muškaraca imaju neke osobine koje su ženama vrlo privlačne s biološkog aspekta. Stoga, jedna od pretpostavki zašto se žene nađu u nezadovoljavajućim ljubavnim vezama je ta, da se kolebaju između “dragih” muškaraca i “bezobraznih” muškaraca. Takve će se žene, kad odaberu “dragog” muškarca, naći u situaciji da im je dosadno i nezanimljivo, pa će se iz tih razloga ponovo okrenuti ka “bezobraznim” muškarcima, i ponovo će se, na neki način, naći u vrlo frustrirajućim i nezadovoljavajućim ljubavnim odnosima.

3. Vole li žene više svoje partnere nego obrnuto?

Suprotno mitovima koji smatraju da su žene romantičnije od muškaraca i da su u ljubavnim vezama te koje više vole svoje partnere, istraživanja su pokazala da i muškarci i žene vole na kvalitativno jednaki način. Zanimljiva je i činjenica da se muškarci brže zaljubljuju od žena, a kada je primjerice riječ o “ljubavnim patnjama”, tada psihologijska istraživanja ukazuju na možda iznenađujuću činjenicu da u 25% slučajeva muškarci pate više od žena zbog emocionalnih prekida, te je veća vjerojatnost da će muškarci starije životne dobi prije umrijeti nakon gubitka partnerice, nego što je to slučaj kod žena.

4. Na koji način odabrati "onog pravog"?

Iako svatko od nas teži i čezne za savršenim partnerom, vrlo se često nađemo u ljubavnoj vezi sa nesavršenim ljudskim bićem. Često smo skloni teškoće koje se javljaju u ljubavnim odnosima pripisivati razlikama u spolu, što nas na neki način onemogućava da svog partnera vidimo kao ličnost. Teškoće u ljubavnim odnosima i vezama javljaju se uglavnom zbog razlika u osobinama ličnosti, kao i načinu komunikacije među partnerima. Premda univerzalnog pravila o tome kako odabrati onog “pravog” nema, mogli bismo reći da je prije svega važno poznavati sebe i znati što u stvari želimo od ljubavnog odnosa.

Neke djelove ovog teksta novinarka Ela Vujanić koristila je u svom članku objavljenom u tjedniku Lisa. Prijepis tog teksta uz moje mišljenje, kao i mišljenja drugih psihologinja možete pročitati na portalu Sretna.hr pod nazivom "Fenomen ovisnosti o ljubavi".

Pročitajte ostale zanimljive teme iz psihologije kao i savjete.

Mislite li da vam psiholog može pomoći riješiti trenutni problem s partnerom, slobodno me kontaktirajte.