Savjeti‎ > ‎

Kako skinuti kilograme uz pomoć psihologa

Mozak vježba
Mnogi od nas ušli su u začarani krug debljine i viška kilograma te se ne mogu iz njega izvući. Prema nedavno održanoj prvoj konferenciji o debljini u Hrvatskoj, „Debljina – jučer-danas-sutra“, u Hrvatskoj je čak 80 % pretilih osoba. Sjedilački način života i loše prehrambene navike mogući su razlozi debljanja mnogih od nas. Čak je i nedavno emitirani RTL-ov show "Život na vagi" izazvao brojne polemike, pa sam za potrebe portala Naturala.hr napisala nekoliko riječi o važnosti psihološke podrške u procesu mršavljenja:

Naš um igra važnu ulogu u održavanju, ali i u smanjivanju tjelesne težine. Osim smanjenja unosa hrane i povećanja tjelesne aktivnosti, jedan od najvažnijih čimbenika u kontroli tjelesne težine je razumijevanje i kontrola misli, emocija i ponašanja koja su dovela do prekomjerne tjelesne težine. Hranu, naime, često uzimamo iz psiholoških razloga i koristimo je za rješavanje nekih emocionalnih problema, ili jednostavno zato što smo stekli pogrešne navike. 

Naše su navike dio nas i stječu se tijekom života, one su stečeni obrasci ponašanja koji donose neku vrstu utjehe i s kojima se osjećamo sigurno. Za postizanje i održavanje željene tjelesne težine, nužna je promjena negativnih navika vezanih uz uzimanje hrane, te je upravo zato u procesu mršavljenja neophodna pomoć i podrška psihologa.

Objavljeno na naturala.hr

Ako među razlozima prekomjerne tjelesne težine dominiraju psihološki čimbenici, moguć je razvoj tzv. emocionalnog prejedanja, gdje je riječ o nekontroliranom unosu veće količine hrane kao odgovor na emocije, a ne na osjećaj gladi, odnosno osoba ne jede zato što je gladna, već neke nerazriješene emocije kompenzira hranom. Najčešći uzroci emocionalnog prejedanja su ljutnja, strah, sram, tuga, usamljenost, dosada ili napetost. Ove su rečenice izvučene iz teksta pod naslovom "Kako skinuti kilograme kada te emocije vode do frižidera?", kojeg sam napisala za portal Naturala.hr na temu mršavljenja.
 
Ukoliko i Vas muči prekomjerna tjelesna težina i voljeli biste je se riješiti uz pomoć stručnjaka, pročitajte program naše Škole zdravog mršavljenja, projekta koji iza sebe već ima izvrsne rezultate i brojne zadovoljne polaznike, te nam se javite.