Savjeti‎ > ‎

Kako preživjeti blagdane s rođacima koje ne podnosite

 

    U vrijeme blagdana, prema rođacima s kojima niste u dobrim odnosima, a ne viđate ih često, bilo bi dobro postaviti se što je moguće neutralnije, posebice ukoliko su na blagdanskom slavlju prisutni i ostali članovi uže i šire obitelji. To možete postići na način da se prije samog slavlja pokušate što je moguće više opustiti, razmišljati pozitivno i usmjeriti svoju pažnju na ono što vas čini zadovoljnima. U vrijeme slavlja pokušajte provoditi više vremena u blizini onih članova obitelji s kojima se bolje slažete, i općenito pokušajte zaboraviti na probleme i nesuglasice. Vrijeme blagdana i nije najbolje vrijeme za rješavanje međusobnih nesuglasica, a ukoliko imate potrebu razgovarati i raditi na rješavanju nekog problema, učinite to u neko drugo vrijeme.

  Ostale članove obitelji nije preporučljivo uključivati u rješavanje vašeg problema s rođacima, jer ih oni možda vide i doživljavaju na sasvim drugačiji način od vas. Bilo bi stoga dobro probleme rješavati s onom osobom s kojom ih imate, odnosno, jedan na jedan.

     Ako nemate izbora i ne možete izbjeći zajednička blagdanska slavlja koja uključuju i rođake s kojima niste u dobrim odnosima, tada bi bilo dobro da u razgovorima zadržite neutralne teme, izbjegavajte se upuštati u neugodne teme i rasprave, a ukoliko vidite ili osjetite da razgovor kreće u tom smjeru, pokušajte se udaljiti, ili nenametljivo promijeniti temu razgovora čim vam se za to ukaže prilika. Izreka kaže da možemo odabrati prijatelje, ali ne i svoju obitelj, stoga, budući da svoje rođake ne možete promijeniti, pokušajte usmjeriti svoju pažnju na njihove pozitivne kvalitete i prihvatiti ih onakvima kakvi oni jesu.

objavljeno u Večernjem listu